VÅRPIRR: Konstutställningar som väcker vår nyfikenhet våren 2016

Inlagt i Konsten

Ett axplock av de konsthändelser vi är nyfikna på våren 2016.

Det är 10 minusgrader ute, men bland många av de som kollat in vad konstvåren har att erbjuda hörs klara vårskrik ljuda. En del av de utställningar som antingen redan öppnat eller som slår upp portarna senare i vår, fyller mig med tonårsnipprigt fjärilsfladder och vårkänsleliknande glädjepirr. Det är svårt att hindra ett litet återhållet Ronja-skrik av förväntan från att sippra fram ur strupen.

Vi kommer att skriva mer utförligt om såväl några av konsthändelserna nedan som andra vi besöker under våren. De utställningar som listas här är en hint om sådant som just nu känns lite extra intressant att kolla in:

PÅGÅENDE:

Slutspurtsbonus: Yayoi Kusama Louisiana, Humlebaeck i Danmark
Visas t.om 24 januari
Hör egentligen inte till konstvåren, men det är en favoritkonstnär på ett favoritmuseum och bara en vecka kvar, så skynda! Hinner ni inte nu kommer det en ny chans i sommar, när den japanska prickdamen intar  Moderna Museet Stockholm.

Yayoi Kusama, bild: Louisina

Eva Hild Galleri Andersson/Sandström, Stockholm
Visas 14 januari – 20 februari
Eva Hild är en internationellt hyllad keramiker som skapar virvlande vackra skulpturformationer. De har varken början eller slut, fortsätter bara att snurra runt sig själva och påminner om urtida vattendjur eller (som di Leva skulle säga) något slags utomjordiska rymdblommor.

Eva Hild, Diverge, 2015. Bild: Galleri Andersson/Sandström

Klee/Aguéli på Moderna Museet, Stockholm
Visas 16 januari – 24 april
Har älskat tysk-schweiziska Klee sedan många många år tillbaka. Nu möter han svenskfödde Aguéli, som jag är mindre välbekant med, men jag ser inte desto mindre fram emot att få kika in i mötet. Tänker fortfarande ofta på den Monet/Turner/Twombly-utställning som Moderna visade för några år sedan. Är det här lika bra är det värt alla omvägar.

Paul Klee, Kairuan, vor dem Thor, 1941 Foto: Moderna Museet

Bigert & BergströmBelenius/Nordenhake, Stockholm
Visas 16 januari – 14 februari
I utställningen Freeze uppmärksammar konstnärsduon Bigert & Bergström det faktum att Kebnekaises södra topp håller på att smälta. Galleriet visar konstnärernas engagemang i att förhindra och upplysa om Kebnekaises smältning.

Från utställningen Freeze. Bild: Belenius/Nordenhake

KOMMANDE:

Hilma af Klint och Ann EdholmStrandverket, Marstrand
Visas 19 mars – 29 maj
För några år sedan uppmärksammade Moderna Museet Himla af Klint (1862-1944), en kvinnlig svensk konstnärspionjär som fick sitt genombrott 42 år efter hennes död, genom en utställning i Los Angeles 1986. I ytterligare ett konstnärsmöte visar i vår Strandverket på Marstrand Hilma af Klint och Ann Edholm (född 1953). Edholm målar, precis som Klint, abstrakt med mycket geometriska former, men resultat är ett helt annat.

Hilma af Klint, Svanen, 1914. Bild: Strandverket

Jumana MannaMalmö Konsthall
Visas 30 januari – 1 maj
I filmen A magical substance flows into me presenteras Mannas möten med kurdiska, marockanska och yemenitiska judar, samariter, medlemmar av palestinska stads- och landsbygdssamhällen, beduiner och kristna kopter i Palestina/Israel. Om segregation, uppdelning, språk och längtan efter ett mångfacetterat land.

Från utställningen A magical substance flows into me, Jumana Manna. Bild: Malmö Konsthall

Annika von HausswolffHasselblad Center, Göteborg
Visas 26 februari – 15 maj
Fotografen som står bakom citatet som gett min bok Häng konsten lågt sin titel (I always hang my pictures quite low in order to make you approach them with your stomach rather than with your eyes) är i vår aktuell med utställning i Göteborg. Von Hausswolff är en av våra riktigt stora samtida fotografer och utställningen visar hennes arbeten från de senaste tio åren.

Annika von Hausswolff, untitled (King­dom of Heaven), 2011. Bild: Hasselbladstiftelsen

Nathalie Djurberg och Hans BergWanås Konst, Knislinge
Visas 15 maj – 30 oktober
Nathalie Djurberg gör skulpturer och Hans Berg är kompositör. Båda är födda på 70-talet och har uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Tillsammans med colombianske Rafael Gomezbarros gör de i vår sitt första utomhusprojekt och presenterar även en stor installation i konsthallen.

Nathalie Djurberg & Hans Berg, Deceiving Looks, 2011. Bild: Wanås Konst
Stämning
Hög,
Inlagt i
Konsten
Dela:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar