Min pappa har en fantastisk förmåga att minnas sina drömmar. Vet inte hur många frukostar som har kryddats med hans detaljerade berättelser om hur personer från olika tidsepoker, sociala sammanhang och platser strålat samman i de mest fascinerande konstellationer. Själv minns jag väldigt få drömmar. Önskan om att vakna med bilder av regnbågsfärgade enhörningar och prunkande sagovärldar på näthinnan är stark, men inträffar tyvärr alldeles för sällan. Har därför aldrig haft en tanke på att läsa österrikiske Sigmund Freuds (grundare av psykoanalysen) bok Drömtydning (Die Traumdeutung) från 1899. Inte för att inte drömmar är fascinerande, men jag har aldrig lagt det där analyserande lagret över mina drömmar – inte ens de jag vaknar och minns. Märkligt kanske, eftersom jag har en tendens att både analysera och metaanalyera det mesta, framför allt mina egna tankar. Men jag har å andra sidan aldrig heller titulerat mig Freudian, så svaret kanske snarare ligger där.
Men så får jag veta att The Folio Society – ett förlag som är specialiserat på att publicera klassiska utgåvor i omgjort format (We believe that great books deserve to be presented in a form worthy of their contents) – nu ger ut boken med oväntad och himla härlig bildsättning av Gabriella Boyd. Utgåvan kommer med engelska titeln Interpreting Dreams och finns att köpa via The Folio Societys hemsida. Bilderna, som i original är oljemålningar, är troligtvis så nära regnbågsfärgade enhörningar jag kommer att komma på ett tag. Boyds färgkaskader gör mig för första gången sugen på att dyka in i Freuds drömvärld.
Gabriella Boyd studerar för övrigt fortfarande på Royal Academy of Arts i London. Funderar på om steg två i Freud/Boyd-historien helt enkelt blir att strunta i Freud och rätt och slätt försöka införskaffa ett verk av Boyd. Boken visar sig kanske framförallt vara en väg in i en ny konstnärs-crush (och bör då iofs köpas av ren tacksamhet). Boyds målningar påminner om Anna Topuriyas, vars verk jag hittade och föll för i slutet av sommaren via danska galleriet Les Gens Heureux.
En ny konstnärs-crush alltså. Fortsättning följer.