Om rätten att drömma, tänka och handla därefter

UTSTÄLLNING: We Have a Dream
PLATS: Lunds Konsthall
PÅGÅR: t.om. 7 maj

Det är porträttens blickar, de talande ögonen, som fångar mig vid första anblicken. De är så hypnotiserande och påträngande att jag nästan måste värja mig mot nakenheten. Mot kraften, intensiteten.

Albert Wiking har fotograferat fler än hundra inspirerande personer som blickar ner från väggarna i Lunds konsthall.

Men utställningen är inte bara ett fotoprojekt. Oscar Edlund har dessutom gjort intervjuer med alla de avbildade, och journalisten Daniel Rydin har gjort ett enastående arbete med att redigera texterna till alla bilderna i We Have a Dream. Texterna kan du läsa bredvid varje porträtt.

Medlemmarna i punkbandet Pussy Riot, den kinesiske konstnären Ai Weiwei, fredspristagaren Malala Yousafzai,  jazzmusikern Quincy Jones, modellen Ruby Rose, politikern Margot Wallström,  författare, EU-tjänstmän, skådesspelare, och många fler, vad har de gemensamt?

Deras historier inger mod, och därför blir denna utställning den viktigaste, den mest angelägna och högst aktuella du kan se i vår.

Jo, de har alla en historia att berätta, där mod, medmänsklighet och människans rättigheter är centrala och övergripande parametrar. De har alla vågat följa sina drömmar om förändring och vågat stå upp för sina värderingar.

Deras historier inger ofrånkomligen mod. Kan de, så kan jag och du. Jag fick möta tre av personerna som fanns med på porträtten: en båtflykting, en kvinnlig, muslimsk ståuppkomiker och slutligen en människorättsaktivist från Nord Korea, som flydde från landet 2007.  Yeonmi Park berättade på ett enkelt och gripande sätt att det inte finns något ord för mänskliga rättigheter på hennes språk och att begreppet därför inte finns. Som barn var en av hennes största rädslor att mössen skulle höra vad hon tänkte och kände.

Deras historier inger mod, och därför blir denna utställning den viktigaste, den mest angelägna och högst aktuella du kan se i vår.

Jag lovar dig att här finns ett porträtt, ett livsöde, ett mod som kommer att tala till  alla åskådare och gömma sig i allas hjärtan och inge hopp och förtröstan i allas syn på framtiden.

 

 

 

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar