Vi går under ytan med Alexander Klingspors dekadens

Vår jakt på känslorna inuti de skapande människorna går vidare i vår intervjuserie Under Ytan; en människa om en känsla.

Snart slår Waldemarsudde i Stockholm upp dörrarna till en stor utställning med Alexander Klingspor. Den Stockholmsfödde konstnären fattade tidigt tycke för det realistiska måleriet och inspirerades av de gamla mästarna. Efter konststudier i USA är han sedan många år stationerad i New York där han blivit en etablerad konstnär.

Klingspors konst beskrivs ofta som svulstig och dekadent. Ofta skildras människor på fester med överflöd omkring sig. Scener bestående av begär och frosseri som säkerligen kan väcka både fascination och avsmak hos betraktaren.

När Alexander Klingspors konst utifrån ofta beskrivs som dekadent kändes det intressant att höra hur han ser på begreppet. Såhär i efterhand blir jag själv osäker på om dekadens är en känsla? Och det beror säkert, precis som Klingspor menar, på hur man ser på ordet. Samtidigt finns det i alla fall för mig väldigt närvarande i Klingspors konst, en känsla av dekadens

Varför tror du att de scener som skildras i din konst ofta beskrivs som dekadenta?

Det beror vad man syftar på i ordets mening. Jag tror många medvetet eller omedvetet associerar min konst med ordet dekadens som härrör den konstnärliga gruppen som var inspirerade av symbolisterna. De fick under början på 1900-talet skällsordet ”dekadenta konströrelsen”. Sen finns det säkert andra som tolkar min konst som en kommentar till ett förfall i samhället.

Vad är dekadens för dig?

För mig personligen är dekadens starkt kopplat till konsthistorien. Men jag kopplar det också till det förfall och den nedgång som jag tycker är ett mänskligt karaktärsdrag. Samhällen och civilisationer har alltid genomgått uppgång och förfall i historien.

Kan denna känsla vara något positivt?

Ja, det tror jag. Ibland behöver vi falla ihop för att kunna resa oss upp igen med nya krafter. Människan vill så gärna distansera sig från sina negativa känslor och begär. De skylls gärna på yttre faktorer, medan vi gärna anser att våra positiva egenskaper kommer från oss själva. När vi tar till oss att vi har både positiva och negativa sidor tror jag dekadensen, i alla fall den personliga dekadensen, kan användas som en positiv kraft.

Många lockas av det dekadenta och det kan vara svårt att definiera vad som är vad, när tycker du att det som kan verka härligt övergår till något dekadent?

Som jag var inne på tidigare så beror det nog vad man syftar på. Dekadenta handlingar, som att släppa sitt ansvar och ägna sig åt ett liv i festligt fördärv, kan ses som lockande. Men bara till en viss gräns.

Alexander Klingspor, Cult of Delusion, 2016. Foto: Gary Mamay

Minns du något speciellt tillfälle när du upplevt dekadens i livet?

Jag minns en tillställning i New York där det bjöds på en sensuell föreställning med cirkusartister från bland annat Cirque du Soleil. Det dukades upp gigantiska humrar, revbensspjäll, hela spädgrisar på spett och massa annat. Allt medan vi såg på akrobater och sexiga dansöser. Allt det här var spektakulärt, men jag hade inte lagt denna kväll på minnet om det inte hade varit för den allra sista händelsen på showen. När middagen var slut rullade serveringspersonalen ut stora sopcontainrar och beordrade middagsgästerna att slänga all mat som blivit över i soporna. Jag kunde inte ha målat en bättre kommentar till överflödets slöseri. Där stod eleganta män i smoking och kvinnor i festblåsor och skrattade medan de slängde halvätna djur från hav och land rakt ner i soporna. Det var en sådan stark kommentar till en dekadens som mer eller mindre pågår i varje restaurang, varje dag, i hela världen. Jag vet inte hur många middagsgäster som tog detta i åtanke, men för mig blev det som till en början var rätt dyr men enkel underhållning en konstinstallation med ett mycket starkt budskap om konsumtionens dekadens.

Alexander Klingspors utställning Resenär pågår den 3 mars till 27 maj på Waldemarsudde.

 

Inlagt februari 26, 2018 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar