Män förklarar saker för oss!

Below Beneath fick ett pressutskick från en man som jobbar med bokförlaget Daidalos marknadsföring igår. Det gällde boken Män förklarar saker för mig. Eller nja, snarare handlade det om idén för att marknadsföra boken. Ett roligt brev (du hittar brevet lite längre ned här) som mansplainar kulturmän (kul!). I samma utskick kom även ett pressmeddelande som förklarade idén och varför den är rolig (tur!), samtidigt passade den manliga avsändaren på att förklara Mansplaining (bra!):

Den amerikanska författaren Rebecca Solnit fick stor uppmärksamhet för sin bok ”Män förklarar saker för mig”, där begreppet ”mansplaining” etablerades. Begreppet har sedan blivit den gängse termen för vissa mäns tendens att självbelåtet förklara för kvinnor hur ”saker egentligen ligger till”.

Vi tyckte att om någon nu tagit sig tid att skriva ett så roligt brev så kunde vi ju ta oss tid att skriva ett brev vi med:

Hej lilla du,

Vi på Below Beneath har fått ditt massmail och vill med detta brev informera dig om vår site. Vi riktar oss dock till en relativt feministisk publik, så vi blir inte förvånade om det inte ringer några klockor.

Vår idé går ut på att presentera intressanta tankar inom livsfilosofi, konst, poesi, litteratur och annan kultur för en emotionellt törstande publik. Är du ute efter ännu en Resuméartikel (eller vinna fler guldägg) kan du med andra ord återgå till en mer begränsad medielista. Vi säger absolut inte att vi inte vill läsa Rebecca Solnits bok, tvärtom rör det sig om ett verk som absolut skulle kunna intressera oss, precis som alla feministiska tänkare  …ja, det kanske inte är mödan värt att förklara mer när du ändå inte visat intresse för vad vi vill uppnå.

Du undrar säkert om det inte krävs en gedigen erfarenhet och kunskap för att bygga och bibehålla goda relationer till kulturskribenter för din kund Daidalos räkning. Självfallet är det så.
Erfarenheten av sådant arbete byggs upp genom hårt och målmedvetet arbete. Kunskapen tillägnas dig genom ett genuint och djupt intresse för vad respektive skribent drivs av och vill uppnå. Här kan vi på Below Beneath, med lång erfarenhet av både PR och journalistik, säkert tjäna som förebilder för dig och dina manliga copykamrater.

Detta om detta.

Vårt genuina engagemang i feminismens tjänst har förärat den en mycket viktig plats i våra hjärtan. Och totalt har vi har säkert spenderat mer än femhundra timmar på tankar om detta genom åren.
Något vi särskilt vill framhålla är ett beteende som kallas mansplaining, något som Rebecca Solnit behandlar i boken Män förklarar saker för mig. En bok som vi på Below Beneath gärna skulle få ett läs-ex av, så att vi kan uppmuntra våra läsare att gå på djupet i vad begreppet mansplaining innebär, om hur det är att bli bemött som mindre vetande på grund av sitt kön. Och framförallt vad vi som samhälle och människor kan göra för att motverka detta otyg.

Mejla oss för adresser dit ni kan skicka läs-ex, vi återkommer med en reaktion på boken och dess innehåll när vi fått den!

Vänligen,
Below Beneath?

Detta om detta. Alltid kul när män förklarar saker för oss!

Här är pressmeddelandet som förklarar mansplaining och den roliga brevidén:

Bokförlaget Daidalos mansplainar kulturmännen

Bokförlaget Daidalos skickar i dag ut ett drygt och överlägset formulerat brev till manliga makthavare inom kulturvärlden  i syfte att lyfta fram den feministiska  kultboken ”Män förklarar saker för mig”.

Den amerikanska författaren Rebecca Solnit fick stor uppmärksamhet för sin bok ”Män förklarar saker för mig”, där begreppet ”mansplaining” etablerades. Begreppet har sedan blivit den gängse termen för vissa mäns tendens att självbelåtet förklara för kvinnor hur ”saker egentligen ligger till”.
För att lyfta att man nu erbjuder boken till ett särskilt julklappspris, har Bokförlaget Daidalos nu skickat ut ett brev till 200 manliga makthavare inom kulturvärlden där detta (och en hel del annat) förklaras under rubriken ”Hej lilla gubben”.

Förlaget gör i brevet klart att man egentligen inte förväntar sig att mottagaren ska ha någon som helst kunskap om författare som Aristoteles eller Kant, och konstaterar att om man förväntar sig ”någon typ av förströelselitteratur” så kan man ”återgå till att leka med mobilen”. Kort sagt ett, om än långt draget, exempel på den typ av attityder kvinnor enligt Solnit ofta bemöts av.

– Vi tycker detta är ett kul och relevant sätt att lyfta kärnan i Solnits bok på, säger Pelle Sjödén på Bokförlaget Daidalos.

Och här är det roliga brevet:

Hej lilla gubben,

Vi på Bokförlaget Daidalos vill med detta brev informera dig om vår utgivning. Vi riktar oss dock till en relativt insatt publik, så vi blir inte förvånade om det inte ringer någon klocka.

Vår idé går ut på att presentera de intressantaste tänkarna inom filosofi, samhällsvetenskap och pedagogik för en svensk publik. Är du ute efter någon typ av förströelselitteratur kan du med andra ord återgå till att leka med mobilen. Tvärtom rör det sig om de mest centrala verken?av författare som Aristoteles, Habermas, Kant, Butler, Heidegger, Arendt, Bauman, Hobbes, Hume, Rawls, Derrida, Locke, Ricœur, Seneca, Spinoza, Husserl, Schopenhauer och… ja, det kanske inte är mödan värt att räkna upp fler av våra författare när du ändå inte känner till dem.

Du undrar säkert om det inte krävs en gedigen erfarenhet och kunskap för att kontinuerligt bibehålla den höga nivån på utgivningen. Självfallet är det så.

Erfarenheten har vi byggt upp genom hårt och målmedvetet arbete ända sedan starten 1982. Kunskapen har vi tillägnat oss tack vare ett genuint och djupt intresse för intellektuellt krävande litteratur. Här kan vi säkert tjäna som förebilder för dig och dina generationskamrater.

Detta om detta.

Vårt långa engagemang i litteraturens tjänst har förärat oss en plats bland de ledande förlagen i Sverige inom vårt gebit. Och totalt har vi gett ut mer än femhundra titlar genom åren.
En vi särskilt vill framhålla är Rebecca Solnits Män förklarar saker för mig. En bok som går på djupet med begreppet mansplaining och om att bli bemött som mindre vetande på grund av sitt kön.
Rebecca Solnit, Män förklarar saker för mig?Julpris 139:- (ord. pris 168:-) vid beställning från vår hemsida.

Och mailet där pressmeddelandet och det roliga brevet bifogats:

Hej!
Xx heter jag och jobbar med ett bokförlag som heter Daidalos. Nu har gjort engrej som jag tänkte kanske kan vara av intresse. I dagarna skickar vi ut ett brev till en mängd olika manliga recensenter och andra manliga intellektuella makthavare. Under rubriken ”Hej lilla gubben” berättar Daidalos på ett drygt och överlägset sätt om sin verksamhet, men där avslutningen visar sig vara ett erbjudande på boken Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit (boken som är ursprunget till begreppet mansplaining). Mer info samt själva brevet finns bifogat.

Mvh

Bild härifrån

Inlagt december 17, 2015 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar