Livet som felställd fråga

Jag petar i en sallad på Café Korb i Wien och undrar om Elfriede Jelinek fortfarande går hit. Hon ska ha sagt något i stil med “Wer das Cafe Korb kennt, der geht immer wieder hin!”*, så jag utgår ifrån att hon fortfarande frekventerar caféet. När hon tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2005 blev ledamoten Knut Ahnlund så förbannad att han hoppade av. Hon kallades pornografisk och visionslös. När jag läser hennes roman ‘Älskarinnorna’ från 1975 slås jag istället av livets absurditet.

brigitte, paula och susi (ja, Jelinek har faktiskt inte använt några versaler), bokens tre huvudpersoner, försöker med sina livmödrars hjälp ta sig upp i samhället; genom giftermål och barnalstrande. Oavsett om huvudpersonerna försöker göra allt rätt så går det ändå så fel, så fel. Giftermål är en slags rysk roulette för kvinnorna i Jelineks värld. De flesta överlever kanske med livet i behåll, men förlorar så mycket annat längs vägen. Deras liv framställs som felställda frågor. Kan man få annat än dumma svar på dem?

Om du någon gång går och funderar över vad som är viktigt här i livet och varför du fattar vissa typer av beslut. Konsultera Jelinek och hon kommer att vända upp och ner på din värld. Om inte annat ge dig ett och annat att tänka på. Detta konstaterar jag stilla medan jag dricker upp min Café mélange och går. 

 

* Den som känner till Café Korb, kommer alltid tillbaka.

Inlagt februari 26, 2019

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar