Livet låter sig inte luras

Jag har barndomsminnen från att ställas inför saker jag vill som jag inte vågar vilja eller vågar säga högt att jag vill. Jag kommer hem från min pappa och det är söndag eftermiddag. Vi har haft ett samtal där jag kallat honom ”particular” och han har kallat samma beteende för ”sensible”.

Jag semi-klagar på ett passivt aggressivt sätt på honom och min storasyster som alltid ställer så tydliga krav på detaljer i livet. Ni är ju inte direkt flexibla, säger jag. Jag skrattar när jag säger det fast jag inte egentligen tycker att det är det minsta roligt. Ja men du vet, fortsätter jag: Ni vill sova under vissa täcken, aldrig ha material som kliar mot huden, måste ha speciella kuddar, en egen hårborste ingen får låna, inte äta dattan, inte dricka ditten.

På tåget hem erkänner jag för en råka som verkar ofarlig med snö på vingspetsarna att det som egentligen stör mig inte är att de är particular/sensible eller bristen på deras flexibilitet. Det är att jag själv kanske alltid varit en aning för flexibel och självuppoffrande. Och på ett relativt självdestruktivt sätt bestämt mig för att den egenskapen är älskvärd. För att den inte är snobbig. För att den är ett bevis på att jag är intelligent nog att fatta mitt privilegium. Att jag inte ställer krav på patetiska detaljer i mitt liv. Visst gör det mig mer empatisk? Eller mer i nära förhållande till resten av världen och de som aldrig kan eller får välja. Visst gör det mig ”godare”?

Jag lagar äcklig broccolisoppa och hamnar framför Stjärnorna på slottet. Det är Regina Lunds dag. Kvinnostjärnorna lyssnar rört när hon pratar. Manskändisarna försöker peppa (?) och hitta positiva vinklar så fort hennes självbiografiska berättelser på kalastema-middagen blir för dystra. Regina berättar om två olika tillfällen då hon velat någonting sådär himla, jättegärna och i de specifika situationerna uttryckt det exakt motsatta. Hon är 19 år och har gått vidare till sista testet på scenskolan. I det testet, som är en intervju, påstår hon att hon egentligen vill bli jurist. Hon är några år äldre och sitter på möten i LA uppvaktad av Hollywoodproducenter men svarar dem att hon vill hem och göra en slags installation där blåbärssoppa ska hällas över hennes kropp.

Det jag inte har fattat riktigt än är varför sådana personer som jag och Regina, som kan prata,  som är självständiga och som gärna proklamerar vikten av att vara sanna mot oss själva… (Regina har ingått ett ÄKTenskap med sig själv genom att sätta på sig en delfirning som symboliserar ett löfte mot sig sig själv och slå vakt om det hon vill).

Varför är sådana som vi så dåliga på att vilja högt? För att det är pinsamt? För att vi är stolta? För att det gör livet oromantiskt? För att tillvaron måste vara mer magiskt än så? Och hur kan det vara så svårt trots att jag vet att de (få) gånger i mitt liv jag sagt rakt ut, exakt vad jag vill, så har det magiskt nog blivit så som jag vill.

Är det som ”bara händer” oss mer värt i berättelsen om vårt liv? Att springa in i sin stora kärlek på en semesterresa till Lesbos och inte efter internetdate 104. När man blir gravid efter ett random ligg en sommarkväll i motsats till att avstå från koffein i 3 månader, gå på akupunktur, banta 50 kilo och ligga med benen i vädret efter varje samlag? Är de erfarenheterna som ramlar från ovan eller bara kommer till oss mer som livet framställs på film och TV? Eller är det rädslan för att någon ska vända sig om och säga att det var ett skämt. Att hela livet är ett enda långt lur som aldrig kan kontrolleras en endaste sekund. Ett lotteri av ojämlikhet och slumpartade förutsättningar och lite tur.

Och vad patetisk man skulle känna sig då, om man tog allting på fullaste på allvar, gick ner på skakande knän och friade. Om livet tittade ner och sa nej. Då kanske det är så mycket lättare att i fortsatt tystnad vilja något, uttrycka något annat, och gifta sig med sig själv.

Andra kvinnor i världen som gift sig med sig själv:

https://www.metro.se/artikel/h%C3%A4r-%C3%A4r-kvinnan-som-gift-sig-med-sig-sj%C3%A4lv-xr

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8eVvW/laura-40-gifte-sig–med-sig-sjalv

https://www.expressen.se/halsoliv/sex–relationer/hittade-inte-den-ratte–gifte-sig-med-sig-sjalv/

https://www.expressen.se/omtalat/livet/sophie-38-gifte-sig-med-sig-sjalv-nu-har-hon-varit-otrogen-mot-sig-sjalv/

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/hon-v%C3%A4ljer-att-gifta-sig-med-sig-sj%C3%A4lv-3922987

Inlagt januari 16, 2018 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar