Varför vill kvinnor lyssna på kvinnor som pratar om kvinnor som blir mördade av män?

En Reflektion om Livet och Scenen

Jag, precis som så många andra, har fastnat i mordpodds-träsket. Det låter inte särskilt trevligt nej jag vet. För den oinvigde kan det kort sammanfattas som podcasts (enligt egen analys oftast av och) med två kvinnor som pratar med varandra om mord på ett lättsamt/humoristiskt sätt. Lyssnarskaran är i regel en relativt homogen grupp av kvinnor i trettioårsåldern (även detta enligt egen undersökning via diverse Facebookgrupper och publikanalyser i livepoddsammanhang). Dessa typer av poddar har exploderat i podcastsfären under de senaste åren och trenden ser inte ut att ge vika.

Jag som inbiten mordpoddslyssnare kan nu välja om jag vill lyssna på en renodlad mordpodd (exempelvis Mordpodden), eller en mordpodd blandat med spökhistorier och hudvårdsrutiner (ja ni hörde rätt, podcasten heter Ond bråd pod), eller kanske en mordpodd av och med två komiker (Vad blir det för mord?), eller varför inte en snackig podd men med välresearchade mord och kul tugg (Mord mot mord). Möjligheterna är oändliga. Mordpoddspubliken är omättlig och det tycks aldrig kunna bli för många podcasts av detta slag i etern.

För att kunna analysera mordpodds-vågen bör vi nog börja från början. Låt mig presentera den riktiga tungviktaren på mordpoddsarenan: My Favorite Murder. En LA-baserad podcast som funnits sen 2016 av Karen Kilgariff och Georgia Hardstark. Denna podcast är var jag skulle kalla startskottet för mordpoddarna. Självklart har det funnits podcasts inom true crime-genren tidigare, men vad Kilgariff och Hardstark gjorde var att gå ifrån den undersökande journalistikpodden och blanda upp de mörka, hemska och fruktansvärda detaljerna med humor. Beviset på My Favorite Murders extrema succé fick jag när jag i maj förra året var och såg podcasten live på Chinateatern i Stockholm. Köerna slingrade sig i Berzelii park flera timmar innan de gick på scen. Stämningen innan föreställningen skulle börja kan nästan beskrivas som euforiskt kaos. Och minst 80% av publiken bestod av kvinnor. En ganska häftig upplevelse minst sagt.

Efter My Favorite Murder har det bara blivit fler och fler mordpoddar. Förra månaden var jag och tittade (eller lyssnade) på en av de svenska motsvarigheterna Vad blir det för mord? på Bonden Bar i Stockholm. Inte helt oväntat var publiken nästintill identisk med My Favorite Murders livepodd. Så nu undrar ni säkert som jag, vad är det som gör det här konceptet till en sådan succé? Varför vill kvinnor lyssna på kvinnor som pratar om (övervägande) kvinnor som blir mördade av (nästintill alltid) män?

Ett relativt vanligt argument jag fått höra är att intresserad ligger i att lyfta offrens sida av historien och ge dem upprättelse genom att skildra deras berättelse. Någonting som jag skulle vilja säga ett vänligt men bestämt nej till. Okej att det kanske finns någon enstaka skenhelig person som har det syftet, men gällande den stora massan säger jag: skulle inte tro det.

En annan orsak torde enligt vissa vara den egna rädslan för att det värsta (bli mördad, våldtagen, styckad) skulle kunna hända en själv. Genom att prata om det och lyssna på andra kvinnor prata om det med samma skräck som en själv skulle detta fungera som någon form av KBT-terapi eller helt enkelt förbereda en ifall (Gud förbjude) den dagen skulle komma. Nja, säger jag. Jag tror inte heller riktigt på den biten. Okej att det känns som ett rimligare argument än det första men lyssna nu noga.

Min egen teori är helt enkelt att vi true crime-konsumenter lider av en slags morbid nyfikenhet. Och detta är inget nytt. Öppnar du mormors Hänt extra eller Allers så kan jag garantera dig att det finns en hel del smaskiga mordhistorier däri. Det är helt enkelt samma sak som driver oss mordpoddskonsumenter som får folk att läsa den senaste Kepler-boken eller kolla på Morden i Midsummer. Vi är en slags fönstertittare som gluttar in i det värsta och otäckaste som finns. Sen är det klart att det underlättar för mig som kvinna i 30-årsåldern att det finns podcasts av och för min målgrupp. Hade det inte funnits det hade jag förmodligen suttit och bläddrat längst bak i mormors skvallertidningar bland mord och mysterier-rubrikerna.

Några tips om du som jag vill bejaka ditt morbida inre jag:

My Favorite Murder – en självklarhet och en gateway drug.

Vad blir det för mord? – skojfriskt och lättsamt, fast med mord då.

Mord mot mord – två goa tjejer som pratar om mord.

Ond bråd pod – mycket snack och hudvård, och mord såklart, någon spökhistoria kan slinka in också.

Spöktimmen – inte bara mord här utan ganska mycket annat spännande så som kidnappningar, konspirationsteorier och hemsökta platser.

Inlagt mars 7, 2019

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar