Månadens verk: Ett dockhem 2

Ett Verk av Linnea inom Månadens verk och Scenen

// Månadens verk är en ny kategori där Below Beneath-redaktionen lyfter ett verk som vi är lite extra taggade på just nu. Den här månaden fascineras vi av Ett dockhem 2 på Stadsteatern. //

När Nora Helmer gick ut genom dörren och lämnade man och barn var det för alltid. Trodde hon. Men 15 år senare är hon tillbaka – hon har ett ärende. I den prisbelönte amerikanska dramatikern Lucas Hnath uppföljare på Ibsens Ett Dockhem från 1879 möts Nora och hennes gamla barnjungfru Ann Marie igen efter 15 år.

Och det är just mötet som vi faller för. Egentligen är det kanske inte mötet mellan Nora och Ann Marie utan det mellan skådespelarna Helena Bergström och Marie Göranzon som fascinerar mest. Det är coolt att se dessa fina skådespelare tillsammans. I en kall kuliss av skyhöga väggar får dem det att blixtra på scen.

Kanske hänger det lite på ens egen relation till dessa kvinnor. För har man som jag växt upp med och älskat Änglagård och Black Jack med en emotionell Helena Bergström i huvudrollen. Och alltid tyckt att Marie Göranzon är det coolaste som någonsin stått på en scen. Då blir det här mötet mellan giganter i ett Dockhem 2 en given succé.

Ett dockhem 2 spelas på Stadsteatern fram till den 6 december.

 

Inlagt oktober 25, 2018

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar