Slipper vara rädd för Säkert!

Det finns få saker som är så läskiga som när någon man älskar släpper ny musik. Jag har en vän som fortfarande inte har lyssnat på Bon Ivers senaste platta 22 a million som kom i slutet av september, eftersom han helt enkelt inte vågar.

Hade jag varit lika bra på disciplinerad rädsla som han, så hade jag nog inte lyssnat på Säkert!s nya låt Snooza, när den släpptes som en sen julklapp den 26 december. Då hade jag nöjt mig med att lyssna på de gamla favoriterna. På den första Säkert!-plattan med samma namn och på den andra; Facit. Jag hade fortsatt att känna igen mig i vartenda ord till Det här är vad dom säger och sjungit med i Är du fortfarande arg? som om det gällde livet. Jag hade lyssnat på Tyst nu och gått på blötslaskiga Stockholmsgator. Precis som jag alltid har gjort, som jag alltid gör.

Men nu är jag inte den mest disciplinerade. Den 26 december gick jag därför upp med salt julsmak kvar i gommen och satte på låten.

Jag hade fortsatt att känna igen mig i vartenda ord till Det här är vad dom säger och sjungit med i Är du fortfarande arg? som om det gällde livet.

Först trodde jag att det var något fel på hörlurarna. Jag höjde volymen till det högsta men tycktes ändå inte höra. När tonerna blev starkare, efter det tysta introt, smällde Annika Norlin därför till mig rejält på käften. Där var hon igen. Där sjöng hon igen.

Snooza med mig
Trots vad du säger är jag ganska säker på att ditt jobb kommer överleva utan dig
fem minuter till, 

Vem känner igen sig?

Tänk på alla andra!
Alla som vill att du ska snooza
Nån måste va först
Nån måste gå i bräschen mot det här samhället
som kräver att man ska va så satans effektiv
Vi får skitliv
Tänk på oss
Tänk på mig

Alla känner igen sig.

Låten är poppig, varm och trånande på det sätt som Annika Norlin alltid lyckas framföra med träffande precision. Jag lyssnar och känner hur också jag vill ligga kvar och snooza bredvid en varm när det är minusgrader ute och snön hänger i luften. Att få slippa stressen på en tunnelbana som luktar våt vante och istället få ligga kvar.

Säkert! lyckas framföra en kritiskt vass text om samhället och den nio-till-fem struktur som vi alla pressas in i, de krav som vi tvingas leva upp till, utan att det låter högtravande. Det är svårt att sjunga enkelt och avskalat, men hon lyckas. Hon lyckas på precis samma sätt som hon i hennes sommarprat från den 8 augusti 2015 lyckades förklara PMDS (premenstuell dysforiskt syndrom) på ett enkelt sätt som fick människor att lyssna och förstå att detta var något som får en stor del av befolkningen att må väldigt dåligt flera gånger om året och därför var värt att uppmärksamma.

Hon backar en, oavsett om det handlar om att sjunga en låt för den som är kär, eller för att hjälpa den som bortprioriteras.

När Annika Norlin sjunger känns det som att hon är ens vän. När hon står i bräschen för att belysa och kritisera att det finns problem som endast drabbar personer med mens och som ignoreras av de utan, så är hon också ens vän. Hon backar en, oavsett om det handlar om att sjunga en låt för den som är kär, eller för att hjälpa den som bortprioriteras. Hon tänker på oss.

Den 3 februari släpper Annika Norlin sitt tredje album med Säkert!. Denna gång heter skivan Däggdjur. Att döma från Snooza så finns det inget som får mig att tro att vi ska behöva vara rädda för skivsläppet. Vi behöver nämligen inte vara modiga när Annika Norlin är så väldigt bra.

Inlagt januari 25, 2017 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar