Vi snackar bra och dåliga känslor med Many Voices Speak

Inlagt i Bakom kulisserna inom Livet och Musiken

Many Voices speak eller Matilda Mård har fans världen över som skriver långa, tacksamma mejl om hur hennes melankoliska pop har hjälpt dem att må bättre. Nu är hon aktuell med sin nya skiva Tank Town och en Europaturné. Vi passade på att ställa frågor om känslor till Sveriges känslodrottning inför lördagens spelning på Grand i Malmö.

Vilken är den bästa känslan man kan ha när man vaknar?
När man vaknar tidigt på morgonen och det redan är bestämt att man ska åka bort någonstans, gärna långt bort. Man har planerat allting kvällen innan, kanske till och med bestämt precis vad man ska ha på sig. Det finns ingen tvekan. Man känner inte efter om man är trött eller inte, man bara kör. Jag känner hur jag blommar under sådana mornar.

Vad intressant. Jag tror att de flesta ser framför sig en ledig dag där de kan sova ut och inte har några planer.
Om jag ska analysera varför så är det nog för att jag är en mästare på att känna efter, kanske lite för mycket om jag är ledig. Det är därför jag håller fast vid att ha ett kneg vid sidan av musiken. Det är skönt att ha en plikt att gå upp till.

Vilken är den sämsta känslan man kan ha när man somnar?
Det är en svår fråga, för jag mår nästan alltid bra då. De sista timmarna av dagen innan jag går och lägger mig är min heliga tid. Den är helt fristående från det som varit under dagen, det känns som om spelet är över. Jag sätter paus från allt arbete och tänker att jag tar tag i det som ska göras under nästa dag.

Vilken är din största skräck?
Att någon av människorna runt mig skulle gå bort. Jag blir helt illamående av den tanken och vill inte gå in i den. Men jag har en del märkliga fobier, som att jag är rädd för stora saker.

Stora saker?
Ja, föremål och djur som är stora, rent fysiskt. Om jag åker förbi ett vindkraftverk kan jag få svindel och är tvungen att titta bort. Jag mår illa av tanken på blåvalar för att de är så stora. Både blåvalar och vindkraftverk kan bli som väsen, de känns hotfulla. Det är rent existentiellt, jag känner mig så liten, som en person som bara hänger fritt i rymden. När jag var i Paris fick jag tårar i ögonen av Eiffeltornet. Inte för att det är vackert utan för att jag blev så himla rädd.

Hur går det att bo i Berlin, det finns ju ganska många höga byggnader där?
Jag har inte lämnat mitt närmsta kvarter i Berlin ännu. Men jag är ständigt på min vakt!

Vilken är den bästa känslan när man spelar live?
Det är när man först har repat alla låtar en miljon gånger och tror att det inte finns något kvar att känna. Man kan varenda liten nyans i en låt. Men på scen tillsammans med ett band kan det uppstå en speciell energi, som gör att det känns som om man sjunger sin gamla låt för allra första gången. Det är fantastiskt!

Many Voices Speak spelar den 13 oktober på Grand i Malmö.

Inlagt oktober 11, 2018

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar