Vi går Under Ytan med Min Stora Sorgs kåthet

Av Kassandra Smith

Det finns tre saker jag minns från mitt första möte med Anso Lundin aka en tredje del av konstprojektet/artisteriet/ljudkonceptet/musiken som skapas under namnet Min Stora Sorg:

1) Hennes sjukt långa och sjukt vackra hår.

2) Hennes nakenhet trots att hon var påklädd. Eller var hon kanske lite naken? I vilket fall. Hon bär kläder som få andra. Kan man säga så? Nakenkläder.

3) Att det kändes som att hon var stolt över mig utan att ens känna mig. Hon ställde hundra frågor och alla mina svar kändes som facit. Hon fick mig att känna mig speciell.

Tre år senare är jag vedertaget stolt över henne och vet, precis som ni, att hon från hårrot till påbyggnadsnagelns yttersta spets är fucking speciell.

Ett samtal mellan Anso Lundin/Min Stora Sorg och Kassandra Smith
om kåthet, på Greken i Kungshallen i Stockholm.

 

När kände du dig kåt senast?

När jag får höra om andras singelliv. Andras sexting till exempel. Jag har en tjejkompis som håller på att dejta en kille och jag älskar när hon berättar om alla meddelanden de skickar till varandra. Jag ba: OMG! Mer! Fortsätt. Det kanske är ett typiskt beteende när man är i en monogam relation… Det känns så exklusivt – den informationen och inblicken man får i sina tjejkompisars liv. Älskar det. Jag lever liksom genom mina tjejkompisars erövringar ibland.

Vad är din relation till kåthet?

Den har förändrats och förändras. Nu tänker jag mycket mer sällan på det. Jag måste liksom påminna mig själv och plocka fram det. Utanför min vardagliga kontext: lägenhet, barn, vardag, kan det komma lättare så klart. Om vi sover borta på ett hotell eller jag är själv. Och när det väl kommer så är det väldigt explosivt och starkt. Och varje gång jag agerar på det tänker jag det här måste vi göra oftare. Idag kan jag skilja på romanser och kåthet.

Men du är ju väldigt flirtig person. Med alla, menar jag – gamla, barn, vänner, tjejer…

Absolut, men jag är nog mer öppen med mina känslor överlag. Förut kände jag skam för just det. När jag var ung var jag rädd för att ge killar falska förhoppningar.

Att vara en dick teaser?

Men ja typ… Egentligen har det alltid handlat om att jag är bjussig och genuint intresserad av att komma nära andra. Jag hatar småprat. Jag vill in på de göttiga bitarna direkt. När jag är hos tandläkaren vill jag ställa frågor om hens privatliv. Jag vill komma nära snabbt och liksom hoppa över resten. Men jag skiljer på romans och kåthet. Det måste man. Det kanske är en grej som blir enklare när man blir äldre.

Kåtheten avspeglas också i din musik…

När jag skriver musik kan jag välja att försätta mig i den känslan. Om jag vill vara i det modet för att skriva en låt eller text så går det. Men egentligen är det en väldigt okåt situation att göra musik. I och med artisteriet kände jag dock att jag kunde ta ägandeskap om det. Men du är ju likadan? Det kanske ställer till det att vi är som vi är.

Jo… Men det kanske handlar om att vara orädd. Eller? Asså, jag tänker mig att sexuell energi och flirtande är just som du nämner ett sätt att närma sig någon snabbt. Om man inte vill använda humor, som är ett annat sätt att göra det på. Fast en kvinna med för mycket humor dödar i regel ett stånd. Eller så kanske det är en protest? Speciellt när man befinner sig i en värld där idealet är att vara sparsam och återhållen.

Det viktiga är att det inte behöver betyda så mycket. Att vara flirtig med någon betyder ju inte att man vill ligga med dem. Att vara kär i någon behöver inte betyda att man är förlorad. Man måste inte ens bli ihop eller vilja bli ihop. Jag kanske använder ordet annorlunda än andra. Jag har kunnat säga det efter en kväll ibland. Bara konstatera. Vi är ju kära i varandra. För att jag är kär i någon eller älskar någon behöver det inte betyda att jag ens vill ligga med dem. Och för att jag är kåt på någon betyder det inte heller att jag vill skaffa barn med dem eller träffa dem någonsin igen.

Du menar om man redan är i en relation?

Ja… Alltså, jag kan sitta på bussen och fantisera om någon i sätet mitt emot. Jag kan vara kåt på någon jag träffar på en fest. Man behöver inte berätta det för sin partner. Man behöver inte tycka det är en så stor grej. Det är emotionell onani. Det kommer att hända alla. It’s okey liksom.

Hur känns känslan kåthet fysiskt för dig?

Jag blir våt… Men generellt skulle jag säga att kåthet kommer och går. Det är hormonellt också.

Har kåthet en doft eller färg för dig?

Nej, absolut inte. Jag tänker inte så visuellt och symboliskt. Hade vi frågat John eller Daniel (del av MSS) hade de haft ett svar direkt. Vad skulle du säga?

Vinröd kanske? Eller laxrosa. Känns som man brukar säga så. Vad får kåthet för följder/konsekvenser/resultat?

Onani, sex, ingenting… fantasier kanske. Förr kände jag väldigt mycket skam i relation till min egen kåthet. Alltså jag kände en fysisk skam efter att jag hade kommit. Jag trodde att skammen var en biologisk reaktion. Nu fattar jag ju att det inte är så. Feminismen och samtal med mina vänner och andra kvinnor har gett mig en förståelse för varför jag kände så och fått det att släppa. Nu för tiden blir jag bara trött och lugn när jag kommit.

tumblr_nlrlwyID2p1u9x0q9o1_1280MSSTour2015_04-e1449663628784-640x735

Har kåthet en huvudroll eller biroll i ditt liv?

Kåthet har en huvudroll i mitt artisteri! Jag dansar sexigt, har sexiga kläder. I de bilder vi tar utforskar jag det också. Men egentligen, när jag dansar, är jag långt ifrån kåt på riktigt. Det är teater. Äkta kåthet är liksom privat, i mjukisbyxor.

Eller hur, typ när man är uttråkad och har tid. Man är ju som kåtast när man varit på stranden hela förmiddagen, går hem och sover siesta och sedan vaknar.

Ja! Exakt. Efter man vilat är klassiskt. Men vad det gäller konsekvenser har jag fattat att andra kan bli kåta när jag uppträder. En kvinna skrev till exempel till mig på Instagram att hon och hennes man hade blivit så kåta efter min spelning på Berns att de tagit in på hotell efteråt. Jag blir liksom helt… WOW!

Hur bemöter andra dig i din kåthet?

Alla är ju väldigt olika. Jag känner att jag har bemästrat killar. Hur man gör och förför, och jag kan behålla mitt självförtroende. Men även om tjejer kan göra mig kåt agerar jag inte på det. Kanske är det bara den manliga blicken som jag ärvt. Jag gav det ett rejält försök, men med kvinnor var jag så rädd.

Fattar det. Med en kvinna vill man vara sitt bästa jag så klart.

Jo, och hur gör man liksom? Vad spelar man på? Jag vet såklart hur man putar framför en man men gör man likadant framför en kvinna? På ett sätt är det trist att det inte blev så. Jag kan ibland tänka: tänk att aldrig få ligga med en kvinna? Tänk att aldrig få testa?

Kan du prata öppet om kåthet?

Ja, jag bestämde mig nog för att göra det. Det har varit ett aktivt val. Men generellt är det ingenting man pratar om. Jag skulle inte prata om det i någon annan intervju.

Vad tycker du är den vanligaste missuppfattningen kring kåthet?

Som jag sa tidigare är det nog att det måste leda till något. Jag lever monogamt idag men jag kan tänka mig att i ett annat samhällssystem eller i en annan struktur där motsatsen var det normala, skulle det inte vara ett problem att agera på sin kåthet till andra. Jag är ju ett offer för den här samhällsstrukturen såklart. Jag kan tänka mig att detta kommer att förändras. Jag funderade länge på om det skulle vara bättre att ligga med vissa och få barn med andra. Men jag har släppt det. Jag är kär i John och det gör att jag inte vill vara med någon annan.

Vilken känsla är motsatsen till kåthet?

Ansvar över ett barn kanske.

Ja, en sån där gul plastanka. Eller en treåring med vinterkräksjuka.

Exakt. Sjukdom också.

mss

Bilder: John Artur

Inlagt februari 24, 2016 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar