Så känns Doktor Glas: vemodig och flat

Föreställning: Doktor Glas på Södra Teatern, i samarbete med United Stage. Manus, regi och skådespeleri: Thorsten Flinck 

Thorsten Flinck spelar i denna scenbearbetning Hjalmar Söderbergs klassiska roman Doktor Glas, som utspelar sig i Stockholm vid sekelskiftet. Doktor Glas utkom 1905 och skildrar en ensam läkares liv, hans reflektioner över livets meningslöshet och dess moraliska dilemman. I föreställningen på Södra Teatern står Thorsten Flinck för samtliga roller och har själv både skrivit manus och regisserat.

KM: Ok, då kör vi. Vi (Karolina Modig och Katja Janford) såg Doktor Glas på Södra teatern i fredags. Vad känner du när du tänker på föreställningen?

KJ: Svårt. Jag tror att jag kände någon slags vemodig känsla efteråt. Du?

KM: Helt ärligt tänkte jag mer än jag kände, både under och efter. Jag tänkte på hur han pratade, hur väl han agerade de olika rollerna, hans kvickhet, hans komiska talanger, hans skådespelartalang. Som är stor. Jag imponerades men kunde inte riktigt släppa att det var Thorsten Flinck på scen.

KJ: Mm, någonstans är det nog det jag tar med mig. Hans talang. Tycker han var väldigt snabb. Och kände av publiken väldigt bra. Som när någons telefon ringde och han direkt kommenterade med ”Det där är minst 100 år för tidigt”.

KM: Det var inte så mycket känslomässiga toppar och dalar, det var en ganska plan föreställning. Kanske det var det som gjorde att man fick tid att tänka så mycket.

KJ: Jag tycker att Thorsten Flinck är väldigt duktig. Jag fokuserade också mycket på honom, det kanske är oundvikligt i den här typen av föreställning.

KM: Det var en kort föreställning, cirka en timma. En väldigt bra tid för den här typen av uppsättning. Sammanfattningsvis kan vi säga att vi är väldigt imponerade av honom. Älskar man Thorsten Flinck och har läst och älskar Doktor Glas, har man stor behållning av föreställningen.

KJ: Det var ett trevligt återberättande av boken, även om föreställningen inte gav den någon ny dimension. Det var Thorsten och fredag och folk kändes glada. Om man vill få bra dialog, bra närvaro och en härlig stund är den att rekommendera.

KM: Ja. Känslosvallen uteblev, men Thorsten Flinck är värd sin plats på scenen.

 

 

Inlagt mars 21, 2016 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar