10 filmer för den ultimata Halloween-upplevelsen

Inlagt i Skärmen

Att säga att jag bara ”gillar” denna amerikanska högtid vore skrattretande. Min kärlek för Halloween (och allt som hör därtill) är oändlig. Den är inristad i min själ! I mitt blod! RAAAAAGH!

Varje gång någon frågar mig vad jag gjorde i helgen så är svaret alltid detsamma – jag kollade på ännu en skräckfilm, tände ett blodrött doftljus, skänkte en tanke till Boris Karloff (RIP) och bläddrade genom ”Basic Witches – How to Summon Success, Banish Drama, and Raise Hell with your coven”. Om du mot förmodan inte har läst denna underbara bok så tycker jag nästan lite synd om dig.

Nu när oktober månad har anlänt och kastat sitt underbara mörker över oss, så är det dags att börja planera vad man ska göra på dagen D. Men framför allt, vilka skräckfilmer man ska sätta tänderna i! Eftersom det under senare år har blivit en väldigt populär genre (whoohoo!) betyder det också att det finns en hel del filmer tillgängliga, men långt ifrån alla är något värt att rysa över. Men var inte rädda mina barn.

Med följande filmlista kan jag garantera en kväll fylld av skrik, blod och skratt. Perfekt, eller hur? Du kan hitta filmerna antingen på DVD, Netflix eller Youtube!
Filmer med många stjärnor = mycket läskig…
Filmer med få stjärnor = din mormor kan se den och överleva

 

 1. The Maze (1953) Skräckgrad: **
  Svartvit gammal noir-thriller som snabbt tar en udda vändning (alltså RIKTIGT udda) – sevärd om man har tålamod med äldre filmer och gillar överraskningar.

 

 1. The Evil Dead (2013) Skräckgrad: ********
  En remake på 80-tals klassikern med samma namn. Den här versionen är 110% mer brutal och med andra ord perfekt att se i grupp.

 

 1. Event Horizon (1997) Skräckgrad: ******
  En ofta underskattad film av samma regissör som gjorde första Resident Evil-filmen. Ett hemsökt rymdskepp besöks av en ont anande grupp människor.

 

 1. Scooby Doo på Zombie-ön (2001) Skräckgrad: ****
  Ja, en tecknad film. Chansen finns att du svagt minns denna film från barndomen som en läskig feberdröm, och den är exakt lika otäck (och spännande) då som nu. Och nej, du kan inte visa den för dina småkusiner utan att riskera att traumatisera dem för livet.

 

 1. Dead Heat (1988) Skräckgrad: ????
  Tänk dig en kombo av Lethal Weapon och Beetlejuice. Det är den här filmen.

 

 1. Valentine (2001) Skräckgrad:***
  Också en mycket underskattad slasher som kom i samband med alla andra liknande filmer under 90-talet. Den här är baserad på en bok (som jag läste i högstadiet och hade en hel del explicita scener som jag inte var redo för hepp) men är faktiskt överraskande bra.

 

 1. Red, White and Blue (2010) Skräckgrad: ingen skräck, bara tårar
  Okej, ganska ovanlig film i skräckgenren. Romantik, tragedi och hämnd. Du kommer att behöva en kram efter denna.

 

 1. Planet terror (2006) Skräckgrad: ******
  När jag såg denna på premiärdagen i Dannmark gick det vilt till. Mycket glädjerop, skratt och kastade popcorn. Helt enkelt en film som är menad att skapa en feststämning. Och ganska äcklig, men på ett sätt som gör att man blir förtjust snarare än äcklad.

 

 1. Night of the Demons (1985) Skräckgrad: **************
  Ett gäng tonåringar firar halloween i ett hemsökt och övergivet begravningshem – men det slutar INTE som du tror.  En film som var före sin tid med grymt bra specialeffekter och det bästa soundtracket.

 

 1. The Unknown (1929) Skräckgrad: ****
  Jepp, en till svartvit film – en stumfilm dessutom. En cirkusarbetare blir kär i en dansare – det enda problemet är att hon är rädd för armar (?? jag vet, det är knäppt). Så vad gör han då? Han går och får sina armar professionellt amputerade! Men när han kommer tillbaka efter en tids konvalescens, uppdagas det att dansaren har redan kommit över sin fobi och nu är gift med en annan man. Jag lovar, det låter konstigare än vad det är.
Inlagt oktober 30, 2018

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar