På spaning efter modekändisen

Serien ”Mordet på Gianni Versace” har gjort succé. Förutom att göra mig skräckslagen lämnar serien mig med frågan – finns det egentligen några unga designers idag med samma hjältestatus som Versace?

”Basquiat, Mappelthorpe, Patti Smith….Versace!” När Andrew Cunanan slutar skolan vill han söka upp sina hjältar, berättar han för en nyfunnen vän på en hemmafest. Andrew dricker champagne iförd en röd lackoverall framför en brasa i ett enormt mansion och drömmer om sin framtid. Det är åttiotal i Kalifornien och Andrew kan inte vänta på att livet äntligen ska ta fart. Han tänker ta världen med storm. Historien får dock ett tragiskt slut. I det inledande avsnittet skjuter Andrew sin idol Versace till döds utanför dennes hem på Ocean’s Drive i Miami Beach. Under seriens nio avsnitt berättas historien om seriemördaren Andrew Cunanan och modekungen Gianni Versace. Den andra säsongen av serien American Crime Story har gjort stor succé och har blivit niofaldigt Emmynominerad. Den första säsongen, som även den fick stora tittarsiffror, kretsade kring rättegången mot idrottsprofilen O.J. Simpson. Kändisskap och glamour i kombination med ond, bråd död verkar vara ett framgångsrikt koncept.

Vissa scener i Mordet på Versace är så utstuderat blodiga att jag måste pausa och titta på svindyra vintagekläder istället. Jag har plötsligt drabbats av ett oerhört sug efter korta, tighta läderklänningar, mönstrade sidenblusar och guldfärgade minikjolar – Versace anno nittiotal. Jag tittar på bilder från förra årets mest omtalade visning, Versaces vårvisning 2017. Tjugo år hade då passerat sedan mordet och Donatella Versace ville hylla sin bror genom att visa kreationer som var typiska för hans design. Publiken fick se färgstarka plagg inspirerade av popkonst, modiga materialkrockar, flörtar med antik mytologi men framförallt en sorts vräkig vulgaritet som inte ber om ursäkt för sig. Visningen avslutades med att nittotalets mest kända supermodeller flankerade den alltid lika bronzade, ögonsotade och platinablonda Donatella. Bilden av när de tillsammans tar emot publikens jubel blev snabbt den mest instagrammade från modeveckorna.

Att Versaces design i första hand inte förknippas med god smak är inte något som stör syskonen Versace. Donatella har i en intervju proklamerat att hon inte tycker om naturlighet – det är ingenting för kvinnor, tycker hon. Ordet naturlighet får henne snarare att ”tänka på grönsaker.” Gianni lär själv ha sagt att han helt enkelt inte trodde på god smak som begrepp.

Versaces kläder är verkligen inte för alla och det är därför inte så förvånande att Andrew Cunanan får försvara sin idol flera gånger under seriens lopp. Alla han träffar vet mycket väl vem Versace är, men de flesta måste tillägga att de inte tycker speciellt mycket om hans stil. Andrew svarar att de är galna och att Versace är ett stort geni.

Oavsett vad, framstår Gianni som en varm och omtyckt person av allmänheten. Det kom över tvåtusen människor till hans begravning i stora katedralen i Milano. Prinsessan Diana, Elton John, Sting – alla var där. Begravningen filmades och kunde följas av människor världen över. Det slår mig då att jag själv inte kan komma på någon ung, nutida designer med samma hjältestatus som Gianni Versace. Inte en kändis som börjar göra kläder – jag tittar på dig, Kanye West – utan en person som genom sitt skapande blir en ikonisk. När tidningen Love Happens Mag listade de femtio bästa modeskaparna som någonsin levt, är det riktigt få (bara två personer) som är födda efter 1975. Var finns de unga, folkkära modehjältarna? Jag tänker på någon med stark integritet och stora visioner. Är det inte det som karaktäriserar en riktig konstnär? Någon som inte kan bry sig mindre om huruvida ens verk är ett exempel på god smak eller inte men som samtidigt är så pass kända att de blir stoppade av främlingar på gatan som vill ta en selfie. Kanske är Simon Porte Jacquemus en sådan person? Han har gjort sig känd genom sitt leende och sina kläder som andas sea, sex and sun. För honom är det viktigt att alla i hans hemby i södra Frankrike ska kunna uppskatta hans design, även om den inte är så bärbar den heller. Framtiden får utvisa om Jacquemus fortsätter vara en superstjärna eller om glansen mattas av när det dyker upp någon annan som får fler följare på Instagram.

Kanske är bilden av en modeskapare som ett kreativt geni något förlegad.

Kanske är det inte heller så värst farligt om det inte föds några nya modekändisar? Kanske är bilden av en modeskapare som ett kreativt geni något förlegad. Personen i fråga är oftast en man, som oftast skapar kläder för ” den starka kvinnan”. Vem är ens en stark? Om det är någon kvinna som är det, måste det vara Donatella Versace. Bara någon månad efter mordet på hennes bror lyckades hon ta sig samman och visa upp en kollektion för omvärlden. Hon har oförtrutet under 21 år hållit vulgoflaggan högt. Numera gör de allt ifrån inredning till Lamborghinis och whiskeyglas. Donatella har verkligen lyckats upprätthålla bilden av Versace som ett glamoröst modeimperium.

Andrew Cunanan var besatt av lyx, och om det var något som Gianni Versace symboliserade var det just ett magnifikt överdåd. När serien tagit slut upptäcker jag att jag har scrollat förbi vartenda Versaceplagg på hemsidan. Jag börjar raskt googla på Versaces heminredning istället. Liksom Andrew Cunanan vill jag också hemskt gärna leva i ett Versacepalats, och en servis signerad Versace är en bra början.

 

Inlagt augusti 27, 2018 och handlar om:

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar