Gudomligt och galet med Lindy & Bon Bon Band

Jag måste börja denna text med ett faktum: jag och svensk musik har en icke-ömsesidig relation.

Vad jag menar med detta är att jag helt enkelt inte har gillat någon typ av svensk musik sedan 1995 och var för liten för att vara kritisk till dansbandsmusik, Orup och melodifestivalen.

Genom åren har jag observerat alla dessa populära pop-snöreband, operasångare och electro-dj:s och helt enkelt inte känt mig berörd på något sätt (förutom ett lätt illamående till Magnus Uggla men jag skyller det på en maginfluensa). Jag gjorde ett gott försök att uppskatta Håkan Hellström och bli ett fan, men man kan inte fejka något sånt – vilket blev uppenbart när andra fans frågade mig vilken sång som jag grät mest till och varför.

(vill nästan säga något som det är inte du, det är jag…)

Jag brukar inte skriva om svensk musik på grund av detta ointresse. Men det hände något i december 2018 som ändrade hela min inställning. Eftersom jag alltid brukar hålla utkik efter framträdanden utöver det vanliga så blev jag rekommenderad att gå och lyssna på just Lindy & Bon Bon Band.

Under viss protest så gick jag med på detta och förväntade mig electro-synthar, dönickande dj:s och en sångare med en röst någonstans i målbrottet.

Istället ser jag ett framträdande som nästan bokstavligt talat transporterar mig till någon slags skruvad drömvärld, där cabaretmusik, utländska mello-låtar och romsk musik sjungs av en man med en röst inte helt olik Fantomen på operan – med andra ord, helt gudomlig. I en kort paus dricker samma sångare från en flaska med ett innehåll som skulle kunna vara lime-juice, men kanske är något helt annat.

I ett nummer så kommer samma sångare in på scen iklädd en egensydd bikini av grytlappar. Och ja, han dyker senare upp i full lucia-mundering, krona och allt.

Resten av bandet är lika underhållande. En av medlemmarna börjar plötsligt skrik-sjunga en finsk  ballad som lätt skulle kunna passa in i ett avsnitt av Game of Thrones.

Det jag undrar är såklart – VAR HAR DET HÄR BANDET VARIT HELA MITT LIV? Seriöst, det finns inte ett coolare och mer unikt band just i detta nu i Sverige!

Vill du veta var de spelar härnäst kan du kolla in  deras Facebook-sida eller hemsida.

Inlagt februari 22, 2019

Visa mig mer

Vi använder oss av cookies.

Jag accepterar